Blog

2023. december 31. - Lezárult egy eseményekben gazdag év...

Hálával és köszönettel búcsúzunk 2023-tól!

Köszönjük a VEB2023 EKF-nek, hogy inspirálta, s támogatta az Otthonra találni a művészetben projektet!

Külön köszönet Bonyhádi Szilviának, az EKF projektmenedzserének!

Nagyon köszönjük védnökünknek, Kellerné Egresi Zsuzskának a támogatását! S a lehetőséget, hogy először a Veszprémi Petőfi Színház ban mutatkozhattunk be, s a megnyitón két alkotó arcukat, történetük felvállalva is bemutatkozhattak. Ez egy felbecsülhetetlen értékű, gyógyító hatású esemény volt mindannyiunknak, de különösen azoknak, akik a társadalom peremén élnek.

Hálás köszönet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nak, Imre Faragó Arankának, Szaller Péternek, Kerékné Mónikának és a Befogadás Háza munkatársainak!

Nagy-nagy köszönet a Művészetek Háza Veszprém nek, Grászli Bernadettnek és Herth Viktóriának a kiállításaink befogadásáért! Plusz Némethné Pajer Orsolyának, Kilián Lászlónak s Györgydeák Máténak a sok-sok segítségért!

Köszönet a Regina Mundi templom Caritas csoportjának a finom süteményekért, amivel az otthonra találás folyamatát segítették a saját készítésű finomságaikkal a foglalkozásokon.

Nagy-nagy köszönet Csík Richárd önkormányzati képviselőnek a sajtótájékoztatón, s Kovács Áron önkormányzati képviselőnek a kiállításmegnyitóinkon való közreműködéséért! Antalfai Mártát, Veszprém szülöttjének, a Katarzisz Komplex Művészetterápiás módszer megalkotójának külön hála, hogy a május 20-ai kiállításunkat megnyitotta, ahogy Garaczi Imrének, hogy a május 6-ai ünnepi beszédéért!

Felemelő volt Módri Györgyi és Palásthy Bea tolmácsolásában meghallgatni a megnyitókon azokat a verseket, melyek az alkotásokat is ihlették. S köszönjük, hogy Horváth Katalin fuvolajátékával s Mali Katalin zongorakíséretével ráhangolt mindannyiunkat az ünnepre.

Legnagyobb köszönet az alkotóké, akik bátran vállalták önmagukat, megmutatták értékeiket és sebezhetőségüket a képeiken keresztül. S mindez nem jöhetett volna létre Quirin Ágnes szakértelme, s szeretete nélkül. Ládonyi Ferenc által készített logó, s a többi design elem már fémjelezte az Otthonra találni a művészetben projektet. Fotói által mindannyian gazdagabbak lettünk, mert bepillanthattunk az alkotási folyamat különleges, bennsőséges világába.

Köszönjük Zongor Klárának, Kondor Viktóriának, s Dósay Norbertnek, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásokra elhozták osztályaikat, s köszönjük a gyerekeknek, fiataloknak a nyitottságukat!

Köszönjük a Lakossági fórum/workshop – előadás és beszélgetés minden résztvevőjének, hogy eljött! Öröm volt számunkra, hogy már 2023- ban több konferencián is szerepelhettünk, mint pl. A SOCIO SUMMIT 2023 II. Nemzetközi Szocio-Kraft Konferencia #veszprembalaton2023.

Nagy hála Pintér Mártának is az első publikációs megjelenésünkért a Mentálhigiéné az emberi kapcsolatokért kötetben!

Köszönet minden követőnknek, mindenkinek, aki hitt a projekt sikerében, s bíztatott, támogatott bennünket!

Köszönjük azoknak, aki a folytatásban mellettünk állnak! Boldog új évet mindannyiunknak!

2023. december 21. - Résztvevőink alkotásai a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2024. évi naptárában

Mekkora öröm, ha az alkotásunk megjelenik valahol. Mekkora öröm, ha szépnek találják mások is, érdemesnek látják nyomtatott formában is közreadni. S még nagyobb öröm, ha a képünk országos szinten sokakhoz eljuthat 25.000 példányban! S lehet talán fokozni az örömet, ha közben az alkotó „hajléktalan”.

December 20-án kapták meg az Otthonra találni a művészetben projekt művészetterápiás csoportjának alkotói azt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kiadott naptárt, amiben az ő festményeik szerepelnek. A Befogadás Háza emeleti közösségi termében adta át az ötletgazda Ládonyi Zsuzsanna karácsonyi ajándékként a naptárakat. Micsoda öröm és büszkeség! Igen, a közös munka gyümölcse beérik! Köszönet Quirin Ágnes komplex művészeti terapeutának is, aki munkájával segítette, jelenlétével, elfogadó szeretetével támogatta e művek születését! A karácsonynak e lélekben megjelenő fényét kívánjuk mindenkinek!

Máltai naptár 01

2023. november 24. - Meghívást kaptunk a Socio Summit 2023 konferenciára

Óriási megtiszteltetés, hogy az Otthonra találni a művészetben projekt is meghívást kapott a 2023. november 23-24-én tartott Socio Summit 2023 – II. Nemzetközi Szocio-Kraft konferenciára. Nemcsak a plenáris előadáson hallhattak rólunk, hanem a konferenciához kapcsolódó kiállításon is láthatóak voltak az Otthonra találni a művészetben projekt keretében született alkotások.

 

2023. október 20. és november 21. - Előadások és beszélgetések a projektről a Jutasi Köztérben

Két alkalommal, október 20-án és november 21-én a Jutasi Köztérben nyilvános előadásokat és beszélgetéseket szerveztünk az Otthonra találni a művészetben projekt tapasztalatairól. A beszélgetésen szó esett a művészetterápiás folyamatról, az ott elkészült alkotásokról és arról is, hogy a program résztvevőinek életére milyen hatással volt ez a különleges élmény. Inspirálóak és elgondolkodtatóak voltak a képes beszámolót követő beszélgetések. Nagyon köszönjük a jelenlévők nyitottságát, érdeklődését! Hála és köszönet mindenkinek, aki segített nekünk ide eljutni.

Az esemény a VEB2022 EKF-program támogatásával valósult meg.

2023. október 20. - Utcagaléria Pápán

Megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja kezdeményezésére meghívást kaptunk, hogy a művészetterápiás foglalkozásokon készült alkotásokból néhányat Veszprémből kilépve, Pápán is bemutathassunk. A Fő utcán és a Fő téren, a Plébániasoron az ablakokban és kirakatokban lett megtekinthető 12 alkotás.

2023. július 24. - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat újonnan avatott nappali centrumának falait díszítik foglalkozásaink résztvevőinek alkotásai

Ünnepélyes keretek között szentelték fel a Máltai Szeretetszolgálat új nappali centrumának helyiségeit.

Nagy öröm ez számunkra is, mert az Otthonra találni a művészetben projektben született alkotások kerültek ki az új intézmény fehér falaira melegséget, otthonosság érzést sugározva. A képek egyrészt a Befogadás Háza lakóinak a festményei, mandalái, másrészt Ladonyi Ferenc fotói az alkotási folyamatról, hamadrészt a múzeumpedagógiai foglalkozásokon született, gyerekek által készített képek, amiket ajándékként küldték a hajléktalanoknak.

2023. június 29. - Adomány gyűlt a kiállításon

2023. június 29-én átadásra került Imre-Faragó Aranka intézményvezető részére az a 37.280 Ft, ami a Művészetek Háza Veszprém Dubniczay palota/ Magtár kiállítótérben, az Otthonra találni a művészetben projekt alkotásait bemutató tárlaton kihelyezett adománygyűjtő gömbben összegyűlt! Köszönjük mindenkinek, aki adományával támogatta a Befogadás Háza lakóit! A befolyt összegből a művészetterápiás foglalkozásokon résztvevő lakók számára olyan eszközök kerülnek beszerzésre, melyekkel az alkotás folytatódhat. 

2023. június 9. - Múzeumpedagógiai foglalkozások

Május 6. egy újabb fontos mérföldkő, és újabb ünnepnap projektünk életében: megtisztelő vendégeink köszöntői és előadásai után Dr. habil. Garaczi Imre VEAB alelnök, filozófus és történész hivatalosan is megnyitotta a veszprémi Szilágyi László Utcagalériában megtekinthető fotókiállításunkat.

A fotográfiákat Ládonyi Ferencnek köszönhetjük, aki fényképezőgépével kísérte végig a Quirin Ágnes vezetésével tartott művészetterápiás foglalkozásokat – a kiállított képek nem csupán az alkotási folyamatba engednek betekintést, de reményeink szerint érzelmileg is megérintik és gondolkodásra késztetik a nézőket, az aluljáró járókelőit.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségének köszönhetően a fényképeken szereplők közül is többen is el tudtak jönni a megnyitóra.

A kiállítás a VEB2023 EKF-program támogatásával jött létre.

2023. május 20. - Dubniczay-palota/Magtár kiállítás megnyitó

Szervezők és alkotók, mindannyian izgatottan vártuk az ünnepi napot, amikor a több hónapos munkát követően a veszprémi Befogadás Házában tartott foglakozások résztvevői a külvilágnak is megmutathatják alkotásaikat. Az elmúlt időszak hűvös és esős napjai után az időjárás is kegyes volt hozzánk, és szombat délutáni kiállításmegnyitónk idejére végül olyan melegen sütött a nap a veszprémi Dubniczay palota udvarán, hogy vendégeink nagy része inkább az oldalsó fák árnyékát választotta a napon sorakozó székek helyett. 😊

Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy Dr. Antalfai Márta klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta, a foglalkozásokon alkalmazott Katarzisz Komplex Művészetterápiás módszer megalkotója nyitotta meg kiállításunkat.

 

Hálásak vagyunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy segítségükkel az alkotók közül is legtöbben el tudtak jönni, és köszönjük kis ünnepségünk valamennyi fellépőjének, hogy közreműködésükkel hozzájárultak eseményünk ünnepi hangulatához.

2023. április 18. - Sajtótájékoztató a Dubniczay-palotában

2023. április 18-án nagy lépést tettünk afelé, hogy a projektünkben folyó munkát a nyilvánosság is jobban megismerhesse. A Művészetek Háza Veszprém Dubniczay palotában sajtótájékoztatót tartottunk, melyen részt vett Quirin Ágnes művészetterapeuta, Dr. Ládonyi Zsuzsanna ötletgazda, a projekt fővédnökeként Kellerné Egresi Zsuzanna, a Művészetek Háza képviseletében Dr. Herth Viktória, a Máltai Szeretetszolgálat képviseletében Imre-Faragó Aranka és Bondor Lajos, valamint az EKF képviseletében Bonyhádi Szilvia, és a Veszprémi Önkormányzattól Csík Richárd képviselő is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

 

2023. március 4. - Kellerné Egresi Zsuzsanna védnökként projektünk mellé állt

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgató helyettese vállalta el a projektünk védnökségét. Az ő gondolatait szeretnénk itt megosztani:
„29 éve dolgozom Veszprém városának kultúrájáért, a Veszprémi Petőfi Színház közösségének – társulati és nézői szinten is – erősítésért, a színházi alaptevékenységen túli társadalmi szerepvállalás fontosságáért, a segítő tevékenységek kiemeléséért. Színházvezetőként, mentálhigiénés szakemberként is fontos, hogy az alaptevékenységünkön túl a kultúra templomában, a színházban – minél szélesebb körben – teret adjunk a jó ügyeknek, a támogató, mentális egészséget erősítő kezdeményezéseknek. Ennek alapján született meg sok-sok évvel ezelőtt bennem a gondolat a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának létrehozására is, amely hatodik éve gyógyít alkotót és befogadót egyaránt. Hiszem és hosszú ideje tapasztalom, hogy a színház és a művészetek a társadalom egyik legfontosabb mentálhigiénés terepeként szolgálhatnak. Az Otthonra találni a művészetben szellemisége és a saját misszióm, melyet szolgálok szorosan kapcsolódik egymáshoz, ezért hiszem, hogy segíteni, támogatni és erősíteni tudják egymást.”

2023. január 27. - Elindultak az "Otthonra találni a művészetben" művészetterápiás foglalkozásai

Az első csoportalkalom nagy sikerrel zárult, elmélyült munka keretében üdítően szép képek születtek! Köszönjük a Befogadás Háza lakóinak az aktív részvételt és Quirin Ágnes művészetterapeutánk nyugalmat sugárzó jelenlétét, szakértelmét, kedves személyiségével támogatott munkáját!

Közösségi média

VEB2023-logo_hu_website_lablec_feher_130x280px

Projektmenedzser

Ládonyi Zsuzsanna
+36 30 2514940
ladonyizsuzsa@gmail.com

Málta_logo
Finart-logo-nagy